21 Ekim 2010 Perşembe

Almanya'da yabanci - Türkiye'de Almanci

Almanya'daki yabanci sorununun asil nedeni, bence, insanlarin yabanci olmalarindan kaynaklanmiyor, insanlarin egitim düzeylerinin farkliligi, politik düsünceleri, hayata bakislarindaki farkliliklardan kaynaklaniyor. 

Bunu su sekilde daha iyi anlatabiliriz. Istanbul, Ankara, Izmir gibi büyük sehirlerde, bilindigi gibi, hemen hemen her apartmanin bir kapicisi bulunmaktadir. Kapicilik yapan bu insanlar, Anadoludan büyük sehirlere göc etmis, cogunlugu ilkokul mezunu dahi olmayan kisilerdir. Calistiklari apartmanin temizligini yaparak, evlerin cöplerini bosaltarak, alisverislerini yaparak günlük yasamlarini devam ettirmeye calisirlar. 
Dikkat ederseniz, bu insanlarla apartman sakinleri arasindaki diyalog oldukca mesafelidir. Bu kisilere misafirlige gidilmez, cocuklar kapici cocuklariyla oynatilmazlar, onlara sanki ayri bir dünyanin insaniymis gibi davranilir.

Oysa ki apartmanda oturan kisi ya da onlarin anne babalari da cogunlukla Anadolu'dan büyük sehre göc etmis, cocuklari daha iyi is sahibi olsun, daha rahat yasasin düsüncesiyle, yemelerinden icmelerinden kesip, cocuklarini okutmaya calismislardir. Belli bir yasam standardina ulastiktan sonra ise, onlar kadar sansli olmayan ve yasamlarini kapicilikla saglamaya devam eden insanlara, ikinci hatta ücüncü sinif insan muamelesi göstermelerinin cok dogal oldugunu düsünmüslerdir .

Türkiye'de kendi insanlari tarafindan kabul görmeyen, ayni düzeyde kabul edilmeyen bu insanlarin ya da onlarin akrabalarinin, hemsehrilerinin, Almanya'ya geldikleri zaman, burada zorluk cekmeleri, Almanlarin onlari benimseyememesi kacinilmaz degil midir?

Türkiye'deki sehir hayatina uyum saglamakta (isteyerek ya da istemeden) zorlanan, bu insanlar, Almanya'daki yasama kolay ayak uydurabilirler mi? Renkli, alli güllü elbiselerinden kolayca vazgecebilirler mi?

Iste bu durumda benim düsünceme göre, Almanlar (gercekten yabancilarla uyumlu yasamak istiyorlarsa!) sorunu cok iyi incelemeliler ve ona göre cözüm bulmaya calismalidirlar. Sorunu ele, yabanci, Türk sorunu olarak almamalidirlar. Egitime önem verip, bu insanlari bu topluma nasil kazandirabiliriz diye kafa yormalidirlar.

(Bu arada sunu da söylemeden gecemiyecegim. Kapici, cirak v.s. diye kücümsedigimiz!! bu insanlari topluma kazandirmak icin, Türkiye'de adim atildigini, caba gösterildigini düsünebiliyor musunuz?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder